Strukturovaná voda a jej výhody při chovu zvířat

 

Chov zvířat je důležitým odvětvím zemědělství a mnozí chovatelé se snaží neustále zlepšovat podmínky svých zvířat s cílem dosáhnout lepších výsledků v produkci masa, mléka, vajec a dalších produktů. Jedním z nových přístupů, který může pomoci vylepšit chovatelské podmínky, je použití strukturované vody.

Strukturovaná voda je voda, která má změněnou strukturu molekul vody, což ji činí biologičtější a účinnější při hydrataci organizmů včetně zvířat.

Co je strukturovaná voda?

Strukturovaná voda, někdy nazývaná také hexagonální voda nebo voda s nízkým povrchovým napětím, má své molekuly uspořádané v regulérních vzorcích, které jsou více podobné ledu než běžné kapalině. Tato forma vody je o něco hustší a má nižší povrchové napětí. Strukturovaná voda se vyskytuje přirozeně v některých pramenitých vodách, ale existují také techniky na její vytvoření v laboratorních podmínkách. Jde o jednoduchý proces, který nevyžaduje žádné chemikálie ani složité zařízení.

Jak strukturovaná voda pomáha při chovu zvířat?

  1. Zlepšená hydratace: Strukturovaná voda se rychleji vstřebává v buňkách zvířat, což vede k lepší hydrataci.

  2. Zvýšená energetická efektivita: Díky rychlejšímu a efektivnějšímu vstřebávání živin mohou zvířata efektivněji využívat energii z potravy.

  3. Rychlejší růst: Zlepšená výživa a metabolismus mohou vést k rychlejšímu růstu zvířat.

  4. Lepší imunita: Hydratovaná zvířata mají lepší imunitní odezvu a jsou méně náchylná k onemocněním.

  5. Snížení stresu: Postupné zavedení strukturované vody může pomoci zvířatům přizpůsobit se a snížit stres.

  6. Lepší trávicí funkce: Zlepšený metabolismus a trávicí funkce mohou snižovat riziko trávicích problémů u zvířat.

  7. Menší výskyt onemocnění trávicího traktu: Strukturovaná voda může pomoci snížit problémy s trávicím traktem a nadměrným výskytem žaludeční kyseliny.

  8. Lepší kvalita mléka a vajec: Zvířata, která pijí strukturovanou vodu, mohou produkovat mléko a vajíčka s vyšší kvalitou.

  9. Nižší spotřeba vody: Vzhledem k tomu, že zvířata mohou efektivněji využívat strukturovanou vodu, může to snížit celkovou spotřebu vody.

  10. Ekologické výhody: Snížená spotřeba vody a výskyt onemocnění mohou přispět k udržitelnému chovu zvířat.

Tyto výhody činí strukturovanou vodu zajímavým nástrojem pro chovatele zvířat, kteří se snaží dosáhnout lepších výsledků ve svém chovu a zlepšit pohodu svých zvířat. 

U nás máme 4 verzie zařízení Jiva, které mění běžnou vodu na strukturovanou vodu. Pro instalaci je vhodná i menší Vipasa, která zvládne objem vody až 9000 litrů za hodinu. Pro větší farmy zde máme Jahnavi (30 000 litrů za hodinu) nebo největší Dihangu (50 000 litrů za hodinu).

V případě jakýchkoli otázek nás neváhejte kontaktovat.